• Про нас /
  • Новини /

ТМ Pripravka впровадила на власному виробництві інноваційний процес стерилізації прянощів

Привіт, мене звати Вячеслав Дубовик. Я СEO Компанії Приправка.
 
 
В нас є крутезна новина, якою ми хочемо поділитися. Нещодавно, ми встановили на виробництві гігантський промисловий паровий стерилізатор.
 
 
Це грандіозна подія!  Для нас вона не менш значуща, ніж презентація нової моделі Айфону :)
Зараз все розкажу.
 
 
Взагалі, навіщо  стерилізувати прянощі? Я теж задавався цим питанням, доки в численних експедиціях на плантації та виробництва по всьому світу на власні очі не побачив весь процес від вирощування до переробки прянощів.
 
 
 
Багато прянощів вирощують фермери. Їх збирають і сушать під відкритим небом на полях або прямо на подвір’ях. Наприклад, перець чилі в Індії.
 
 
Ось декілька кадрів з наших реальних експедицій до країн де вирощують понад 90% прянощів.
 
Індія. Одне з виробництв цибулі. Напівгнила цибуля. Її вовтузять у грязній воді. Рої мух…. Жах. Сморід такий, що очі лізуть на лоба. А верблюд посеред цибулі??!
 

Це також Індія. Завод з переробки куркуми. Працівники заводу босоніж ходять до туалету. Потім цими ногами ходять по куркумі і по обладнанню на виробництві. Вибачте, а нам потім це їсти?
 

У Китаї ми взагалі були у шоці, коли побачили, як на переробку відправляють гнилу паприку!
 
Все це призводить до забруднення прянощів кишковою паличкою, клостридіями, лістеріями, плісеневими грибами та мезофільними бактеріями.
І якщо прянощі не очистити – все це може потрапити до вашої тарілки!
 
Очищують прянощі на заводах-переробниках. Ці заводи можуть бути прадавніми наче ашрами Індіі – з повною  антисанітарією.
 

А є заводи сертифіковані за жорсткими міжнародними стандартами BRC, IFS. Обладнані за останнім словом техніки. З ідеальною чистотою. Але ціна на прянощі тут відповідно вища. І зрозуміло чому.
 

Слід зазначити, що заводи-переробники знаходяться в країнах де прянощі вирощують – Індія, Вьетнам, Китай и тд.. Тому більшість виробників приправ в Україні в очі не бачили ті підприємства. Обирають за ціною і все.
 
Ми ж відвідали з аудитами понад 100 підприємств та змінили з 2014 по 2016 рік 80% постачальників.
 
Але не досить очистити сировину від домішок. Для зниження мікробіологічного забруднення, аби убезпечити споживача, сировину потрібно стерилізувати.
 
Існує три види стерилізації:
· Газова,
· Радіаційна,
· та найбільш екологічна - Парова, яку Приправка і використовує.
 
Стерилізація парою знищує 99,9% шкідливих бактерій. Але при цьому прянощі зберігають свій смак та насичений аромат і не зазнають обробки формальдегідами чи радіацією. Тільки пара і все.
 
В 2019 році ми інвестували значні кошти на придбання надійного промислового парового стерилізатора французької компанії Ревтек.
 

У цьому стерилізаторі прянощі спочатку нагрівають і за певної температури обдаються парою під високим тиском. Потім вони швидко охолоджуються, щоб від шокової зміни температури загинули залишки шкідливих мікробів. Ми перші в Україні встановили таку систему!
 
А ось декільна реальних прикладів як змінилися  показники безпеки  стерелізованної сировини, аби ви зрозуміли необхідність стерилізації прянощів:
 
· у коріандрі знизили загальне число мікроорганізмів в 1076 разів.
 
· у базиліку - у 5076 разів.
 
· а у петрушці рівень цвілі знизився у 50 разів!
 
Будьте здорові, споживайте безпечне!

3 Березень 2021