Як відрізнити якісні прянощі від підробок: кориця
УВАГА! ДЕШЕВА НЕЯКІСНА СИРОВИНА В ПРИПРАВАХ - ЦЕ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЖИТТЯ
Кориця мелена (лат. Cinnamomum Burmannii) - вічнозелене дерево роду Коричник. З кори Коричника отримують пряність - корицю, яка широко використовується в кулінарії і цінується за солодкуватий смак з легкою гіркуватістю і пряний аромат.
Регіони, де вирощують: Індонезія, В'єтнам, Китай.
Культивується також у Шрі-Ланці, Камбоджі, Індокитаї, Лаосі, Суматрі, Бірмі.
Збір врожаю: березень-червень
Дерево Кориці (Кассія Вера) Зріз кори коричного дерева
Кориця. Застосування в кулінарії
Кориця має приємний, солодкуватий, з невеликою гіркуватістю, стійкий смак. Сфера її застосування в кулінарії досить широка. Кориця використовується для приготування перших, других, солодких страв, як гарячих, так і холодних. Особливо часто її додають в різні кондитерські вироби.
- Цю пряність використовують головним чином в кондитерському виробництві і для випічки хлібобулочних виробів. Вона також добре підходить до солодких, в тому числі і пікантних страв. Її додають в пудинги, муси, желе, сирні пасти, солодкі плови.
- Кориця чудово поєднується в солодких стравах з фруктами і овочами, рисом і кукурудзою. У сучасній західноєвропейській кухні її часто додають в різні види фруктових салатів, супів.
- Кориця входить до складу знаменитих пряних сумішей «каррі» і «гарам масала» (індійська суміш прянощів).
- У рідкі страви корицю додають переважно у вигляді шматочків кори (стручків кориці), а в другі страви і тісто - в молотому.
- Спеція застосовується при консервуванні фруктів, грибів і м'яса.
- Завдяки консервируючим та бактерицидним властивостям її додають в продукти, що швидко псуються.
- Пряність надає дивовижний смак і аромат варенню, джемам, кремам, морозиву, мусам, желе, молочним кашам, кислому молоку, кефіру, виробам, приготованим з сиру.
З ЧИМ ПОЄДНУЄТЬСЯ КОРИЦЯ?
Прекрасно поєднується кориця з вишнями, черешнями, яблуками, айвою, грушами, апельсинами, мандаринами, лимонами, грейпфрутами, бергамотом, гарбузом, курагою, а також з іншими прянощами: гвоздикою, імбиром, лавандою, коріандром, кардамоном, пачулі, ваніллю, мускатним горіхом , чебрецем, розмарином.
Кориця. Корисні властивості
Вітаміни, які містяться в кориці: С, РР, В1, В12, В6, А, Е. Макро- і мікроелементи: кальцій, калій, магній, цинк, фосфор.
Кориця має безліч корисних властивостей:
- підвищує імунітет;
- відновлює метаболізм;
- зменшує рівень холестерину;
- стимулює кровообіг;
- підвищує тонус організму;
- усуває кровоточивість ясен;
- знімає зубний біль;
- позбавляє від запаморочення;
- нормалізує менструальний цикл;
- стимулює перейми під час пологів;
- зменшує інтоксикацію;
- покращує увагу і пам'ять;
- підвищує працездатність;
- лікує неврози;
- позбавляє від депресії;
- рятує від морської хвороби.
Пряність займає лідерські позиції за вмістом антиоксидантів. Вона виводить з організму токсини і шлаки.
Особливо рекомендується вживання кориці (але не в складі булочок та інших солодощів) бажаючим позбутися від зайвої ваги. Спеція сприяє перетворенню глюкози в енергію, завдяки чому входить в великий список дієт.
Корисна вона буде діабетикам, тому що знижує концентрацію цукру в крові, і людям, які страждають на серцево-судинні, шлунково-кишкові захворювання та хворобами суглобів.
Кориця зніме запалення і позбавить від болю в суглобах, знищить патогенну мікрофлору в кишечнику, поліпшить травлення, позбавить від нудоти, блювотиння і дизентерії.
Допоможе кориця при застуді і грипі. Вона збиває температуру і лікує кашель.
Кориця в медицині
У медицині кориця застосовується як антисептичний, протизапальний і антиоксидантний засіб. Спиртовий екстракт кори кориці ефективний відносно до різних грампозитивних і грамнегативних бактерій, надає згубну дію на віруси і туберкульозні палички.
Кориця покращує діяльність травної системи і здатна покращувати обмін речовин, підвищувати апетит, активізувати роботу печінки, нирок, жовчного міхура, судинної системи, знижувати кількість холестерину в крові. Вона також рекомендується при «цукровій» хворобі - діабеті.
Кориця в косметології
Затребуваність кориці в косметології викликана її цілющим впливом на шкіру обличчя і тіла: вона має протизапальну дію, прискорює обмінні процеси в клітинах шкіри. Все це можливо завдяки наявності в складі прянощі безлічі антиоксидантів і дубильних речовин. Під впливом коричних масок для обличчя шкіра набуває гладкість і еластичність, зникають запальні процеси, розгладжуються дрібні зморшки.
Маски для волосся, до складу яких входить кориця, допомагають нейтралізувати наслідки неправильного догляду, харчування, які роблять локони ламкими, тьмяними і млявими. Крім того, кориця сприяє прискоренню зростання волосся, застосовують її і в якості натурального освітлюючого засобу.
Кориця в фармакології
У складі ефірної олії коричного дерева виявлений альдегід коричної кислоти - саме ця речовина обумовлює фармакологічну дію кориці на організм, а також специфічний аромат продукту.
Корична олія згубно більш ніж для 15 різновидів вірусів, мікробів і патогенних грибків, зокрема для роду Candida - найбільш агресивного (викликає захворювання кандидоз). Очевидно, що під час епідемії гострих респіраторних захворювань застосування чаю з додаванням кориці, більш ніж бажано. Тут також необхідно врахувати, що кориця має жарознижувальні, потогенні і відхаркувальні властивості.
Кориця. Показники якості
У Кориці найцінніше це кількість ефірної олії.
ВАЖЛИВО ЗНАТИ!
Ефірні олії - відповідають за характерний солодкувато-терпкий смак і аромат кориці. Ефірні олії містяться в корі коричного дерева. Кількість ефірних олій залежить від віку Коричнику - чим дерево старіше за віком, тим в корі більше ефірних масел.
Крім частки ефірних олій, важливим показником якості є ступінь очищення кори коричного дерева. Виділяють два види очищення кори:
- А - це неочищена від верхнього шару кори і невимита паличка. Вона містить не більше 2% ефірних олій і може бути заражена цвіллю або іншими мікроорганізмами.
- АА - це добре очищена від верхнього шару кори і вимита паличка кориці. Така кориця містить до 4% ефірних олій.
Неочищена кора – А Очищена кора – АА
Важливим фактором, що впливає на якість кориці, є збір кори:
- Кора стовбура коричного дерева - найцінніша і найбагатша на ефірні олії (вміст ефірних олій - від 2%);
- Кора товстих гілочок дерева - менш цінна і містить менше ефірних олій (вміст ефірних олій - приблизно 1,5%);
- Кора тонких гілочок - не цінується, так як з дрібних гілочок неможливо відокремити кору і гілочка йде в помол разом з деревиною (вміст ефірних олій - нижче 1%) ;.
- Неочищена кора з дрібних гілочок коричного дерева - менше 1,5% ефірних олій
- Очищена кора зі стовбура коричного дерева - до 3,5% ефірних олій
Неочищена кора з дрібних гілочок Очищена кора из ствола
Таким чином, якісна паличка кориці буде добре очищена від верхнього шару кори. Кора повинна бути зібрана зі стовбура коричного дерева віком від 7-8 років: чим старше дерево - тим більше ефірних олій містить його кора.
ЯКІСТЬ МЕЛЕНОЇ КОРИЦІ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЯКОСТІ ПАЛИЧОК КОРИЦІ З ЯКИХ ВОНА ВИГОТОВЛЯЄТЬСЯ!
ТМ «Приправка» закуповує цілі палички і здійснює помол їх у себе на виробництві
Купуючи мелену корицю, не можна бути до кінця впевненим у її якості, тому ТМ «Приправка» прийняла рішення про закупівлю цілих паличок кориці, і їх помолі на своєму виробництві. Так можна бути впевненим в тому, що кориця виготовлена з якісної сировини, що не розбавлена корицею з низьким вмістом ефірної олії, корою інших дерев і т.д.
ТМ «Приправка» ретельно контролює якість продукту, який випускає.
Мелена кориця ТМ «Приправка» містить не менше 2,5% ефірного масла, що відповідає стандартам ЄС.
УВАГА! ФАЛЬСИФІКАЦІЯ ЯКОСТІ!
Недобросовісний виробник з метою здешевлення прянощі використовує ряд способів підробки / фальсифікації якості.
Чим дрібніше фракція прянощі, тим простіше її фальсифікувати. Дрібний помол приховує справжній склад прянощі, тому визначити якість сировини практично неможливо.
Основні способи фальсифікації кориці і здешевлення сировини недобросовісними виробниками:
- Використання неочищених дрібних гілочок кориці, які не мають ефірних олій
- Використання гілочок і кори інших дерев
- Використання сортів сировини мелених прянощів низької якості, змішування сортів
- Додавання борошна, крохмалю (картопляного, рисового і кукурудзянного).
- Використання відходів після очищення і помолу кориці (пил, стружка, пісок і т.д.)
- Імітація якісної сировини за рахунок додавання штучних барвників
Неочищена паличка кориці Пил після очистки та помола кориці
Якісна мелена кориця
Кориця. Тести на якість (не лабораторні)
Якісна мелена кориця має тепло-коричневий колір, без сторонніх темних включень і відтінків, характерний солодкувато-терпкий аромат. Якщо залити мелену корицю водою, то сировина випаде в осад, а після того як настоїться, придбає желеподібну структуру.
1. ОЦІНКА СУХОЇ ПРЯНОЩІ МЕЛЕНОЇ КОРИЦІ
Необхідно насипати на лист тонким шаром мелену корицю, придавити зверху білим аркушем і оцінити:
- Наявність темних включень, які свідчать про вміст домішок мінерального і рослинного походження та / або недостатній мірі «полірування» (очищення) палички кориці.
- Колір і насиченість кольору. Якісна мелена кориця має рівномірно забарвлений, характерний тепло-коричневих відтінків, однорідний помел і розсипчастість.
Зразок №1. Низька якість
Має яскраво-виражений аромат борошна, колір з зеленуватим відтінком. Велика частка темних включень.
Зразок №2 ТМ Приправка. Висока якість
Зразок ТМ «Приправка» має характерний тепло-коричневий колір, виражений солодкувато-терпкий аромат.
2. ОЦІНКА ВОДНОГО РОЗЧИНУ МЕЛЕНОЇ КОРИЦІ
Необхідно приготувати водний розчин меленої кориці: 1 ст. ложку меленої кориці заливають 100 мл окропу і оцінюють:
- Колір - у якісної сировини він повинен бути блідо-коричневий, не повинно бути неприродніх чорних або зелених відтінків, колір повинен бути однорідним.
- Аромат - оцінюють наявність характерного і стороннього запаху.
- Смак - оцінюють наявність сторонніх домішок.
Якісна кориця, після того, як залити її гарячою водою, буде рівномірно осідати на дні склянки. Після того, як сировина повністю осяде, через пару годин воду необхідно злити і подивитися однорідність осаду. Осад якісної кориці буде желеподібний.
Зразок №1. Низька якість
Розчин зразка №1 випадає в осад, а велика кількість темних включень залишається на поверхні. Розчин пахне борошном. Зразок після того, як злили воду не став желеподібним, що говорить про низьку якість сировини.
Зразок №2 ТМ Приправка. Висока якість
Розчин зразка №2 ТМ «Приправка» рівномірно впадає в осад, має характерний коричний аромат. Після того, як злили воду, кориця стала желеподібною, що говорить про високу якість сировини.
А ЗА ЩО ТИ ПЛАТИШ ГРОШІ?
Мелена кориця ТМ "Приправка" проходить 7 ступенів очищення сировини:
- Відбраковування партії сировини, що не відповідає стандартам харчової безпеки
- Магніт - очищення від намагнічених металодомішок
- Вібросито - очищення від пластмаси, скла, сміття
- Дестонер - очищення від каменів, землі
- Аспірація - очищення від пилу, комах
- Сепарація - видалення гнилого, пошкодженого пліснявою сировини
- Металодетектор - очищення від ненамагнічених металодомішок
ТМ «ПРИПРАВКА». ХАРЧОВА БЕЗПЕКА ГАРАНТОВАНА!
9 Червень 2017