Як відрізнити якісні прянощі від підробок: кінза

УВАГА! ДЕШЕВА НЕЯКІСНАСИРОВИНА В ПРИПРАВАХ - ЦЕ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЖИТТЯ

Кінза (коріандр) (лат. Coriándrum sátivum) - це однорічна трав'яниста рослина, листя якої мають злегка гіркуватий смак і різкий пряний аромат. Дуже широко використовується в кулінарії в якості приправи.

Кінза. Застосування в кулінарії

Зелень кінзи вживають в їжу сушену та свіжу. Вона наділяє страви яскравим кольором, свіжим ароматом і приємним смаком. Додається вона в кінці варіння.

  • Вона входить до складу приправи каррі, індійської суміші массалах, ефіопської бербері, туніської оффак.
  • Нею ароматизують м'ясні страви, салати, супи, соуси, страви з рису, макаронів, риби і м'яса, пудинги, желе, сиропи, напої, мармелад та муси.
  • Без кінзи неможливо приготувати корейські салати, балтійську кільку пряного посолу, тюрінзьки ковбаси, азербайджанські шашлики, турецькі шиш-кебаб, абхазьку аджику і грузинські соуси: ткемалі, сацібелі
  • Вона є незамінним інгредієнтом сациві, люля-кебаб, грузинського супу-харчо.

З ЧИМ ПОЄДНУЄТЬСЯ КІНЗА?

Інші приправи: часник, коріандр (насіння кінзи), чорний перець, чилі, цибуля, лемонграсс, мускатний горіх, імбир.

Продукти: м'ясо, свіжа і солона риба, птиця, морепродукти, помідори, огірки, білокачанна капуста, броколі, кус-кус.

Страви: салати зі свіжих овочів, соуси, будь-який шашлик (в тому числі - і при маринуванні), тушкована курка, печена в фользі картопля, овочеві рагу.

Кінза. Корисні властивості

Кінза насичена ефірними оліями, вітамінами, білками, харчовими волокнами, антиоксидантами, мінеральними елементами: калієм, магнієм, кальцієм, натрієм, залізом, цинком, фосфором, селеном.

Особливо корисні ефірні олії кінзи, вартість яких можна порівняти з ціною золота. Вони входить до складу ліків, що застосовуються при лікуванні очних захворювань.

Саме тому, кінза:

  • прискорює метаболічні процеси;
  • сприяє позбавленню від зайвої ваги; сприяє засвоєнню важкої їжі;
  • покращує апетит;
  • виліковує хвороби шлунку;
  • знищує неприємний запах у роті; позбавляє від зубного болю;
  • виводить шлаки і токсини

Кінза. Показники якості

У кінзи найцінніше це кількість ефірних олій. Ефірні олії - відповідають за характерний смак і аромат кінзи, найбільша концентрація ефірних олій знаходиться в листках рослини. У якісної сушеної кінзи має бути не менше 0,3% ефірних олій. Щільність - характеризує ступінь засміченості сировини (підмішування в сировину стебел, суцвіть і паличок).

Щільність - характеризує ступінь засміченості сировини (підмішування в сировину стебел, суцвіть і паличок).

Низька щільність є показником високої якості сировини. Це означає, що для сировини використані тільки листя кінзи, без додавання сушених стебел і паличок. Така сировина значно дорожче, ніж сировина з високою щільністю.

Для визначення щільності:

Необхідно не менше 100-200 грам сушеної кінзи.

Крок 1. У ємність об'ємом 0,5 л насипається кінза (важливо не проводити «утруску»).

Крок 2. Та кількість сировини, яка помістилася в 0,5 л, зважується і множиться на 2. Це буде показник щільності - грам на літр (г / л).  Для кінзи оптимальної щільністю, що свідчить про відсутність (або наявності незначної кількості) стебел і паличок є щільність від 115 г / л до 170 г / л максимум. Велика щільність буде показником використання в процесі сушіння не тільки листя, але і стебел, які не містять ефірних олій і не несуть корисних елементів.

ЯКІСТЬ СУШЕНОЇ КІНЗИ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЯКОСТІ СВІЖОГО ЛИСТЬЯ КІНЗИ З ЯКОГО ВОНА ВИГОТОВЛЯЄТЬСЯ!

Для сушеної зелені кінзи ТМ «Приправка» використовує листя, які є найціннішими при помелі кінзи, тому частка ефірної олії сушеної кінза становить не менше 1,5%, що відповідає стандартам ЄС.

УВАГА! ФАЛЬСИФІКАЦІЯ ЯКОСТІ! Недобросовісний виробник з метою здешевлення прянощі використовує ряд способів фальсифікації якості. Чим дрібніше фракція прянощі, тим простіше її фальсифікувати. Дрібний помел приховує істинний склад прянощі, тому визначити якість сировини практично неможливо.

Основні способи фальсифікації кінзи і здешевлення сировини НЕСУМЛІННИМИ ВИРОБНИКАМИ:

  1. Додавання листя петрушки, а також частин інших рослин.
  2. Використання сировини низького сорту з наявністю великої кількості стебел, паличок і суцвіть.
  3. Використання неочищеного сировини з наявністю:
  • Пилу, бруду, скла, гілок, каменів, екскрементів тварин і личинок, залишків комах.
  • Металодомішок
  1. Фасування сировини з неприпустимими показниками безпеки - з перевищенням норм із мікробіології, важких металів, пестицидів і т.д.
  2. Використання сировини пиловидної фракції. Дрібна фракція приховує істинний склад прянощі, тому в якісній сировині допускається не більше 5% дрібної (пиловидної) фракції.

Кінза. Тести на якість (не лабораторні)

Якісна сушена кінза має рівномірно забарвлений колір характерних відтінків від зеленого до темно-зеленого, однорідний помел, крихкість. Листя, що містять ефірні олії, мають солодкуватий аромат, на смак чимось схожий на цедру апельсина і корицю.

1. ВІЗУАЛЬНА ОЦІНКА СУШЕНОЇ СИРОВИНИ

Необхідно насипати на лист тонким шаром сушену кинзу і оцінити:

  • Кількість паличок, стебел і суцвіть
  • Наявність / відсутність дрібних пилоподібних частинок
  • Колір і насиченість кольору сушеного листя кінзи

2.  ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦІНКА СУШЕНОЇ КІНЗИ 

Для органолептичної перевірки сировини необхідно розтерти невелику кількість кінзи між пальцями або долонями для того, щоб розкрився повністю аромат прянощі.

3.  ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПАЛИЧОК, СТЕБЕЛ ТА ЖОВТИХ ВКЛЮЧЕНЬ

Сировина розсипається в кількості 10 грам на стілі і ручним способом за допомогою пінцета або іншого схожого інструменту проводиться відбір жовтого, пошкодженого листя, стебел, паличок із сировини. 

Чим менше в сировині кількість відібраних паличок, стебел і жовтих включень, тим сировина якісніше. Якісна кінза матиме характерний аромат і гіркувато-пряний, трохи палючий смак. Такої кінзи буде достатньо всього дрібки, щоб додати страві потрібних смакових характеристик.

А ЗА ЩО ТИ ПЛАТИШ ГРОШІ?

Кінза ТМ "Приправка" проходить 7 ступенів очищення сировини:

  • Відбраковування партії сировини, що не відповідають стандартам харчової безпеки
  • Магніт - очищення від намагнічених металодомішок
  • Вібросито - очищення від пластмаси, скла, сміття
  • Дестонер - очищення від каменів, землі
  • Аспірація - очищення від пилу, комах
  • Сепарація - видалення гнилої, пошкодженої пліснявої сировини
  • Металодетектор - очищення від ненамагнічених металодомішок

ТМ «ПРИПРАВКА». ХАРЧОВА БЕЗПЕКА ГАРАНТОВАНА!

16 Травень 2017
1Gb.ua counter