Як відрізнити якісні прянощі від підробок: чорний перець
УВАГА! ДЕШЕВА НЕЯКІСНА СИРОВИНА У ПРИПРАВАХ – ЦЕ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЖИТТЯ
Якість перцю меленого безпосередньо залежить від якості перцю горошком, з якого він виготовляється. Тому якісний перець – це в першу чергу стиглі горошини з повною серцевиною, в якій містяться речовини, що відповідають за смакові властивості перцю. Саме помел високоякісних горошин можна назвати справжнім меленим чорним перцем.
НЕЯКІСНИЙ ПЕРЕЦЬ – недозрілі, прілі, гнилі горошини, порожні всередині – без смаку, гостроти та запаху.
ЯКІСНИЙ ПЕРЕЦЬ – стиглі горошини з повною серцевиною, у якій містяться речовини, що відповідають за смакові властивості перцю.
ВАЖЛИВО ЗНАТИ! СМАКОВІ ВЛАСТИВОСТІ ПЕРЦЮ
ПІПЕРИН (Piperine) – головний показник смаку перцю. Відповідає за гостроту та пекучість – характеристики, за які споживачі його купують. У складі якісного перцю горошком не менше 4% піперину.
ЕФІРНА ОЛІЯ (Volatile Oil) – додає перцю характерний «теплий» аромат, насиченість і повноту смаку. У складі якісного чорного перцю горошком від 1% ефірних олій та вище. Піперин та ефірні олії містяться в ядрі горошини перцю.
ПЕРЕЦЬ ЧОРНИЙ ГОРОШКОМ ТМ «ПРИПРАВКА» МАЄ ВИСОКІ СМАКОВІ ПОКАЗНИКИ: 2% ефірних олій, 4% піперину
СПРАВЖНІЙ ЧОРНИЙ МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ – НЕ ЧОРНОГО КОЛЬОРУ! Перець горошком має тонку чорно-коричневу оболонку, під якою знаходиться світле ядро. Тому, мелений чорний перець ніколи не має однорідного чорного кольору! Колір справжнього перцю неоднорідний, складається з частинок сірого, світло-коричневого кольору з легким зеленуватим відтінком. Чим чорніший мелений перець, тим більше в ньому домішок.
ДЕШЕВІ ПІДРОБКИ ПЕРЦЮ ЧОРНОГО МЕЛЕНОГО МОЖУТЬ МІСТИТИ:
- камені, землю, пил
- гілки, сміття
- скло, пластмасу
- металеві домішки бруд, комах, личинки
- екскременти тварин
- пусті недозрілі зерна
- небезпечні патогенні мікроорганізми
ТМ Приправка ставить для себе високі вимоги до продукту, який ми пропонуємо нашим покупцям, тому ми використовуємо багаторівневий підхід до очищення сировини.
ПЕРЕЦЬ ТМ «ПРИПРАВКА» ПРОХОДИТЬ 7 СТУПЕНІВ ОЧИЩЕННЯ СИРОВИНИ
СПОСОБИ ЗДЕШЕВЛЕННЯ ТА ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ПЕРЦЮ ЧОРНОГО МЕЛЕНОГО Несумлінні виробники можуть додавати під час помолу спент, лушпиння гречки, гірчичний шрот, борошно, крохмаль, мелений рис. Якщо перець має землисто-чорний або однорідний темно-сірий колір, то до складу додали спент (лушпиння) – відходи перцю після віджиму ефірних олій, які позбавлені характерної гостроти, смаку та запаху, а також відходи від очищення перцю (гілки, пусті та гнилі горошини, плодоніжки, стебла та ін.). Коричневий відтінок свідчить про наявність у складі меленого коріандру, жовтуватий колір перцю надає гірчичний шрот.
ЯК ВІДРІЗНИТИ ЯКІСНИЙ ЧОРНИЙ МЕЛЕНИЙ ПЕРЕЦЬ ВІД ПЕРЦЮ З ДОМІШКАМИ?
БІЛЬШІСТЬ ВИРОБНИКІВ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЕШЕВУ НЕОЧИЩЕНУ СИРОВИНУ, ЯКА МОЖЕ МІСТИТИ:
- Землю, пил, каміння
- Скло, пластмасу
- Металодомішки
- Комах та їх личинки
- Екскременти тварин
- Прілу та гнилу сировину висушену і перемелену в порошок
- Плоди і частини рослин заражені цвіллю
ВИКОРИСТАННЯ ДЕШЕВОЇ СИРОВИНИ З МІКРОБІОЛОГІЄЮ, ЩО НЕСЕ ЗАГРОЗУ ЗДОРОВ’Ю:
- Цвіль (плісняві гриби)
- Кишкова паличка
- Патогенні мікроорганізми
- Сальмонела
УВАГА! КУПУЮЧИ НЕЯКІСНЕ ТИ ПЛАТИШ СВОЇМ ЗДОРОВ’ЯМ
Цвіль – це ознака зараження сировини пліснявими грибами, які виділяють небезпечні для здоров'я токсини (охратоксини і афлотоксини). Охратоксини та афлотоксини вражають нирки, органи шлунково-кишкового тракту, руйнують клітини печінки, викликаючи гострі гепатити. Можуть призвести до незворотних змін в організмі людини. Стійкі до теплової обробки продукту. ЯК ВИЗНАЧИТИ СПРАВЖНІЙ ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ?
Якість перцю визначається щільністю його горошини, яка залежить від ступеня стиглості перцю в період збору врожаю. Легкі (недозрілі, порожні) зерна з низькою щільністю цінують менше – вони не містять необхідної кількості піперину та ефірних олій. Щільність якісного перцю має бути не менше ніж 490 г/л. Такий перець характеризується підвищеним вмістом піперину (не менше ніж 4,0%) та ефірних олій (не менше ніж 2,0%). Перець горошком ТМ «Приправка» має щільність не менше ніж 610 г/л, що свідчить про використання стиглих якісних зерен перцю.
ВИЗНАЧ САМ ЯКІСТЬ ЧОРНОГО ПЕРЦЮ ГОРОШКОМ
Для експерименту вам знадобиться кілька зразків перцю чорного горошком, кожного виду по 20 г і 120 мл спирту або горілки (для кожного зразка).
А ЗА ЩО ТИ ПЛАТИШ ГРОШІ?
Кількість горошин на поверхні рідини свідчить про наявність порожніх неякісних зерен, у яких щільність менше 490 г / л. Чим більше легких горошин спливло, тим більше в пачці перчин, які не містять піперин і ефірні олії, за які особливо цінується чорний перець.
ЗАСНОВНИК ТМ «ПРИПРАВКА» ОСОБИСТО КОНТРОЛЮЄ ЯКІСТЬ ПРОДУКТІВ:
- Разом з командою технологів та представниками відділу постачання особисто відвідує фермерські господарства і плантації в країнах зростання сировини
- Проводить особистий аудит заводів постачальників
- Затверджує специфікації (вимоги з якості, що використовуються при виробництві приправ), які відповідають стандартам України та ЄС.
За 2 роки, він відвідав такі екзотичні країни Бразилія, Індонезія, В’єтнам, Китай, Індія та дізнався який чорний перець пекучиший та ароматніший, як його краще обирати та визначити його якість у себе на кухні. Пропонуємо Вам переглянути наше відео.
ТМ «ПРИПРАВКА». ХАРЧОВА БЕЗПЕКА ГАРАНТОВАНА!
16 Червень 2017